Wat is Runningtherapie?

Runningtherapie is een psychomotorische behandelmethode waarbij rustig hardlopen/joggen als therapeutisch middel wordt ingezet om psychische of psychosomatische klachten te verminderen.

 

Het doel van Runningtherapie is dat je na 12 weken in staat bent om zelfstandig door te gaan met hardlopen of evt. met een andere vorm van duursporten.

                                                                      

Het liefst 3-4  keer per week, gedurende 30-60 minuten per keer.

 

Je leert beter zorg te dragen voor je eigen fysieke en mentale gesteldheid, door het ontwikkelen van een gezonde, actieve leefstijl. Dit draagt bij aan een verbetering van je stemming, het vergroten van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld.

 

Runningtherapie is o.a. geïndiceerd voor mensen met depressieve klachten, burn-out klachten, angstklachten, hyperventilatie, verslavingsproblematiek, lichamelijk onvoldoende verklaarbare klachten (SOLK).

 

Ook bij een hulpvraag om medicatie af te bouwen (bijv. antidepressiva of Ritalin) en/of meer lichamelijke conditie op te bouwen, kan Runningtherapie effectief ingezet worden.

 

Door de huisarts, praktijkondersteuner GGZ, psycholoog, psychiater, fysiotherapeut kan een verwijzing voor Runningtherapie gegeven worden. Je kunt ook rechtstreeks contact met mij opnemen en informeren of Runningtherapie voor je geschikt is.  Een verwijzing is dus niet noodzakelijk, maar kan wel wenselijk zijn, om een goede afstemming te kunnen creëren tussen de verschillende behandelaars. Uiteraard wordt hiervoor eerst jouw toestemming gevraagd.

 

Runningtherapie is een psychomotorische behandelmethode en valt onder de vaktherapie psychomotorische therapie (PMT).